miércoles, 19 de febrero de 2014

Resumen Jornadas de Permacultura en Mas la Llum y Coll de l'Alba

/Català/

Una panadera de la Ràpita parlant de farina amb un moliner de Horta de Sant Joan i un que fa cereals a Arenys de Lledó; un egipci de Benifallet i una belga de Ulldecona fent chi-kong … això i molt més s'ha pogut veure a les Jornades Teòrico-Pràctiques d'aplicació de la Permacultura (eticas, principis de la permacultura, zones i sectors, practiques de disseny i presentació del Tour Permacultural Ebrenc: TPE). 
 
Les jornades s'han dut a terme amb el mateix format el dissabte 1 de febrer al Mas la Llum, a Arenys de Lledó (Matarranya), una cas rural d'Eco-turisme y formació activa en sostenibilitat, construïda amb fusta, palla, argila i sorra, amb energia solar, càlida i confortable, i el diumenge 2, a l'Espai Coll de l'Alba, a Tortosa (Baix Ebre), un lloc per a la creativitat i la vida rural, l'educació amb l'Espaiet i amb un nou projecte de regeneració de finques i de promoció de la permacultura a les Terres de l'Ebre amb PermAlbaCultura.

Tant els casi 70 participants, com el saber fer de tots plegats va fer que fos un cap de setmana profitós, distés, agradable, de connexions, d'observar, d'escoltar, de compartir coneixences, de trobar-se... Se sentia alegria, ganes, entusiasme ...
 
Per la tarda, es va presentar la proposta del TPE, donant continuïtat a properes jornades de cooperacions, formació, assessorament i practiques en permacultura en les Terres de l'Ebre, el Matarranya i el Maestrat. 
 
En el cas de les terres altes dels Ports, ja s'està realitzant trobades regulars per finques, així que es va comentar de seguir amb aquesta línia, incloent jornades amb treball cooperatiu relacionat amb la permacultura i que l'organització de cada jornada la lideri la mateixa finca, amb el suport d'altres persones, sempre que ho desitgin. Per cert, la propera jornada de trobada que es va fent per aquesta zona tindrà lloc el 23 de febrer al Pinell de Brai, a la finca de Daniel: http://kurkumfarmecovida.blogspot.com.es/2014/02/dia-de-encuentro-con-la-ecoxarxa-ebre.html
 
A les terres baixes, es van fent jornades permaculturals entre un petit grup d'amics. Per fer-ho a nivell de regió amb molts més persones, cal una dinamització i acompanyament de les finques per aconseguir un bon equilibri en la qualitat de l'intercanvi entre part teòrica i part practica. Es va proposar fer dies de preparació. També es va comentar que es pot utilitzar el CES de l'Ecoxarxa Ebre per compartir necessitat i ofertes en les finques. Aquestes conclusions i d'altres van sorgir d'una dinàmica, en la qual cada grup preparava una jornada tenint en compte els recursos i les necessitats del territori i seguint els principis de la permaculura. També en aquesta zona s'ha concretat ja una nova jornada de creació d'un hort a Tortosa l'1 de març, a la finca de Xavi!
 
En ambdues jornades, es va comentar de valorar el temps d'organització, de preparació i de participació a les jornades per equilibrar les aportacions de cadascú.
Totes les comunicacions del TPE es poden realitzar a través de la llista del googlegroups ja creada fa temps i que ja compta amb uns 30 participants: permacul...@googlegroups.com. Tots els participants a les jornades del 1 i 2 de febrer heu rebut un correus per a poder subscriure en aquest grup si així ho desitgeu i si encara no esteu subscrits.

A part d'aquest grup també anirem penjant informació en:
http://maslallum.blogspot.com.es/

/ Castellano/

Una panadera de La Ràpita hablando de harina con un molinero de Horta de Sant Joan i uno de Lledó que cultiva cereales; un egipcio de Benifallet y una Belga de Ulldecona haciendo chi-kong... ésto y mucho más se ha podido ver en las Jornadas Teórico-prácticas de aplicación de la Permacultura (éticas, principios de la permacultura, zonas y sectores, practicas de diseño y presentación del Tour Permacultural Ebrenc: TPE).

Las jornadas se llevaron a cabo en el mismo formato el sábado 1 de febrero en Mas la Llum, en Arens de Lledó (Matarranya), una casa rural de Eco-turismo y formación activa en sostenibilidad, construida con madera, paja, arcilla y arena, con energía solar, cálida y confortable; y el domingo 2 de febrero en l'Espai Coll de l'Alba, en Tortosa (Baix Ebre), un lugar para la creatividad y la vida rural, la educación con el Espaiet y con un proyecto de regeneración de fincas y de promoción de la permacultura en las Terres de l'Ebre con PermAlbaCultura.

Los casi 70 participantes y el saber hacer de todos juntos hizo que fuera un fin de semana provechoso, distendido, agradable, de conexiones, de observar, de escuchar, de compartir conocimientos, de encontrarse... Se sentía alegría, ganas, entusiasmo...
Por la tarde se presentó la propuesta del TPE, dando continuidad a próximas jornadas de cooperaciones, formación, asesoramiento y prácticas en permacultura en las Terres de l'Ebre, el Matarranya y el Maestrat.

En el caso de las tierras altas de los Ports, ya se están realizando encuentros regulares por las fincas, así que se comentó de seguir en esta línea, incluyendo jornadas de trabajo cooperativo relacionado con la permacultura, y que la organización de cada jornada se lidere por la propia finca, contando siempre con el soporte de otras personas siempre que lo deseen. Por cierto que la próxima jornada de encuentro que ya se vienen haciendo por esta zona se celebrará el próximo domingo 23 de febrero en Pinell de Brai, en la finca de Daniel: http://kurkumfarmecovida.blogspot.com.es/2014/02/dia-de-encuentro-con-la-ecoxarxa-ebre.html

En las tierras bajas se van haciendo jornadas permaculturales entre un pequeño grupo de amigos. Para hacerlo a nivel de región con muchas más personas, es necesario una dinamización y acompañamiento de las fincas para conseguir un buen equilibrio en la calidad del intercambio entre parte teórica y parte práctica. Se propuso hacer días de preparación. También se comento que se puede utilizar el CES del Ecoxarxa Ebre para compartir necesidades y ofertas en les finques. Éstas conclusiones y otras surgieron de la dinámica, en la cual cada grupo diseñaba una jornada teniendo en cuenta los recursos y las necesidades del territorio y siguiendo los principios básicos de la permacultura. También en ésta zona se ha concretado ya una nueva jornada de creación de un huerto en Tortosa, para el 1 de marzo, en la finca de Xavi!

En ambas jornadas se comentó el valorar el tiempo de organización, de preparación y de participación a las jornadas para equilibrar las aportaciones de cada uno.
Todas las comunicaciones del TPE se pueden realizar a través del correo del googlegroups ya creado hace un tiempo y que cuenta con unos 30 participantes: permacul...@googlegroups.com Todos los participantes a las jornadas del 1 y 2 de febrero habreis recibido un correo para poder suscribiros en este grupo si así lo deseáis y aún no estáis suscritos.

A parte de éste grupo de correo también iremos colgando información en:
http://maslallum.blogspot.com.es/

No hay comentarios:

Publicar un comentario